Skip to main content

Kies ik vandaag voor wit of voor roze? De medicijndoos was mijn ‘vriend’

By januari 2, 2021februari 18th, 2021Medicatie, Mindset, Voeding

‘s Ochtends als ik wakker werd voelde ik me regelmatig als een krant

Pijn in mijn hoofd, weinig energie en zo’n vaag gevoel van misselijkheid. Misschien herken jij het ook wel. Toen ik in mijn chemo traject zat kwam het vaak voorbij. Ik werd regelmatig ’s ochtends wakker en voelde me als een krant, en dan moest de dag nog beginnen. Wat doe je dan?

Een pilletje voor alles of toch liever ook wat uit de natuur?

Wat gaat het zijn? Wordt het vandaag een paracetamolletje of een ibuprofen? Vaak koos ik dan toch voor de in mijn ogen minst ‘slechte’ van de twee. Ik heb van nature wel een soort aversie tegen chemische ‘troep’, maar dacht ook: ’Als ik dan toch die chemo al in mijn lijf heb, wat maakt zo’n pilletje dan nog uit.’ Een logische gedachte lijkt me. Zeker ook omdat mijn oncoloog mij verteld had dat een ‘diazepammetje’ voor het slapen gaan ook een prima oplossing was. Maar er was altijd dat stemmetje in mij, gelukkig maar.

Je bent snel geneigd om te grijpen naar de welbekende medicijndoos

Want dat is wat je gewend bent, wat je geleerd is. Een pilletje erin en het ongemak is weer snel opgelost. Ik deed dat ook. Als mens ben je van nature geneigd om te kiezen voor dat wat je kent. Dat wat je vaker gedaan hebt, dat wat snel een positief resultaat geeft, dat wat ook nog makkelijk is en vaak ook dat wat je door een autoriteit wordt verteld. We slikken het als zoete koek. Maar is dat ook altijd de beste oplossing?

Dat kleine stemmetje in mijn hoofd was er altijd

En ook mijn gevoel. Zou je dit nu wel doen? Is dit nu de beste oplossing? Zijn er ook andere mogelijkheden? Na de ‘ik-weet-niet-hoeveelste’ paracetamol, besloot ik het anders aan te pakken. Beter leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Wat was de oorzaak van die pijn in mijn hoofd, dat energieverlies? Wat wil mijn lichaam mij vertellen? Die chemo’s zijn nodig om die foute cellen te doden, maar het afval van dit proces moet natuurlijk wel uit mijn lijf. En door er zo naar te kijken, pakte ik weer deels de regie terug van mijn behandeling.

Met natuurlijke zelfzorg je behandeling ondersteunen

En vooral dat natuurlijke, daar had ik zelf zo’n behoefte aan. Als compagnon van de noodzakelijk medicatie. Alles eraan doen om beter te worden, maar ook alles eraan doen om me beter te voelen. Wat kan je dan zelf doen, hoe kan je jezelf goed verzorgen om die afvalstoffen weer je lichaam uit te werken?

Drinken, want vocht voert af

Dit is wellicht een inkoppertje, maar wel een hele eenvoudige en effectieve manier om afvalstoffen sneller je lichaam uit te krijgen: drink voldoende water. Geef het water nog wat

extra reinigende en ontstekingsremmende eigenschappen mee door er bijvoorbeeld gember en citroen aan toe te voegen. Heerlijk fris als koude drank, maar je kunt er natuurlijk ook een lekkere thee van maken. Het verwarmt je van binnen en is tegelijkertijd een krachtige anti-oxidant die je immuunsysteem fantastisch ondersteunt. Meer afvalstoffen weg, minder of geen hoofdpijn en je energie krijgt een boost. Mooi twee vliegen in een klap.

Dus welke medicijndoos ga jij gebruiken?

Wil je ook tips over hoe beter om te gaan met angst bij kanker? Download dan mijn gratis e-book.