Skip to main content

Intuïtief deed ik veel goed

By februari 25, 2021maart 5th, 2021Leefstijl, Zingeving

Nog steeds ben ik dankbaar voor mijn leven

Ik geloof in wonderen, altijd gedaan. Gelukkig maar, want veel van wat er in mijn leven is gebeurd is en was voor mij onverklaarbaar. En op zich is dat helemaal niet erg. Ik ben er simpelweg dankbaar voor, want deze maand is het 25 jaar geleden dat ik de diagnose kanker kreeg. Ik was 34.

Kanker ‘neemt de tijd’ om tot ontwikkeling te komen

Wat ik toen niet wist, of me althans niet realiseerde, is dat kanker er niet ineens is. Iedereen heeft altijd wel kankercellen in het lichaam. Elke seconde, 24 uur per dag, is het lichaam bezig met het opruimen van die zieke cellen en andere afvalstoffen. Dit beschermt ons tegen de ‘toxische buitenwereld’. Het duurt dus veelal jaren voordat het lichaam ‘het niet meer aankan’ om die kankercellen te verwijderen en tot uitdrukking komt als een tumor.

Het verbaast me niet dát mensen ziek worden

Het verbaast me eerder dat het zo lang duurt vóórdat ze ziek worden. En dan zijn het vaak de meest gevoelige mensen, aldus Henk Fransen. Henk is arts en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker. Deze zienswijze voelde voor mij op een of andere wijze als een geruststelling. Want je vraagt je onbewust toch af: ‘Waarom heb ik dit? Wat heb ik verkeerd gedaan?’ En daar schuilt een schuldvraag in. Alleen is het geen kwestie van schuld. Draai het dus om, richt je op de toekomst: ’Wat kan ik anders doen?’

Luisteren naar je lichaam

Gezonder leven? Dat is natuurlijk altijd goed, maar gezond leven is geen garantie dat je geen kanker krijgt. Het is wel een uitstekende basis. Maar wat is gezond leven? Voldoende dagelijkse beweging, goede (onbewerkte) voeding, voldoende inspanning en ontspanning. Maar ook aandacht voor jezelf en voor elkaar, liefde, sociaal contact. Maar ook belangrijk is zingeving. Waar loop jij warm voor, wat is jouw zielsmissie. Daarbij is mijn ervaring dat in alles het contact met je lichaam essentieel is. Dat je voelt wat er speelt, voelt wat er nodig is, erbij stilstaat en ernaar handelt. En juist dat echte contact met ons eigen lijf is nu vaak zoek. We negeren makkelijk kleine signalen en blijven doorrennen. Totdat het lichaam echt zegt stop. Bam!

Niemand is hetzelfde

En dan? Dan sta je ineens stil en denk je hoe nu verder. Er is bij de behandeling van kanker, regulier, alternatief of een combinatie, geen one-size-fits-all, want niemand is hetzelfde, iedereen is uniek. Een persoonlijke aanpak is dus altijd de beste aanpak. Wat bij iedereen wel hetzelfde is, is de innerlijke stem, onze intuïtie. Het is niet altijd makkelijk om ook daarnaar te luisteren. Ook zijn ratio en gevoel soms in strijd, maar beide nuttig. Reden te meer om er goed naar te luisteren en zo jouw persoonlijke weg te vinden. Mijn weg was een combinatie van reguliere zorg ondersteunt met natuurlijke zelfzorg, afgestemd op mijn behoeften.

Er is altijd hoop 

Een ding is er altijd, en dat is hoop. Daarom wil ik je dit niet onthouden. Momenteel lees ik een prachtig boek van dr. Kelly Turner (Radicale Remissie) over mensen die tegen alle verwachtingen in kanker overleven. Wat hebben zij gedaan in hun reis naar heling, genezing. Wat hebben zij gemeen? Zijn er overeenkomsten? Super interessant. Opvallend is dat ze allemaal hun diagnose accepteren, maar niet de prognose. En dat ze allemaal op hun eigen wijze het contact met hun lichaam herstellen en daarmee consequent aan de slag gaan. ‘Wonderen’ bestaan echt, ik kan niet anders dan er in geloven. En jij?

Wat is jouw weg, wat zijn jouw behoeften? Ik help je graag bij het vinden en uitvoeren van jouw pad.