Skip to main content

Gelukkig had ik vlak voor mijn chemo nog spruitjes gegeten

By oktober 6, 2020februari 18th, 2021Mindset, Voeding
blogpost spruitjes

Ik was bang dat mijn smaak zou veranderen

Je kunt het je haast niet voorstellen, dat door chemo je smaak ineens zo kan veranderen. Dat juist dat wat je eerst heerlijk vindt, je volledig kan gaan tegenstaan. En dat idee was voor mij toch heel moeilijk. Want eerlijk, je houdt ervan of niet, die kleine groene knolletjes. Maar ik was gek op spruitjes. En het idee alleen al dat ik die niet meer zou lusten, daar moest ik niet aan denken.

Eens in de twee weken had ik op vrijdagochtend mijn chemo

Zo werd donderdagavond mijn spruitjesavond. En ik genoot ervan. Volop, een hele pond spruiten, helemaal voor mij alleen! Voordat de chemo op vrijdag mijn smaak kon bederven.

En omdat ik alleen woonde, mocht ik altijd een nachtje overblijven. Dat vonden ze nu eenmaal verstandiger. En ik eerlijk gezegd ook. Een vriendin haalde mij dan zaterdagochtend weer op en zaterdagmiddag ging ik dan steevast naar de snackbar om de hoek. Want lust ik ook die frikandel speciaal nog wel? Echt mijn guilty pleasure, je kunt me er ‘s nachts voor wakker maken. Zo werd het mijn ritueel: donderdagavond spruitjes, vrijdag chemo en zaterdagmiddag de frikandel speciaal.

Je begrijpt, die spruiten, dat is niet het probleem

Daar is niets mis mee, lekker en gezond, zoals iedereen weet van groente. Onbewust was het zelfs extra gezond, weet ik nu, omdat spruitjes behoren tot de kruisbloemige groenten. Dat zijn bijvoorbeeld ook bloemkool, witte kool, groene kool, boerenkool, paksoi. Vooral deze zijn verantwoordelijk voor de aan groenten en fruit toegeschreven kankerwerende eigenschappen.

Tja, maar dan die frikandel speciaal, die guilty pleasure

Iedereen heeft denk ik zo’n dingetje. Iets wat je heel lekker vindt, maar waarvan je weet… niet zo gezond. Maar toch zie ik deze zaterdaglunch als ondersteunend voor mijn herstel. Niet fysiek natuurlijk, maar zeker wel mentaal. Ik werd er namelijk ontzettend blij van. En als je blij wordt dan maakt je lichaam allerlei mooie fijne herstellende stofjes aan. Denk aan serotonine, oxytocine, endorfines.

Ook als je geen spruitjes lust

Nu hoor ik je denken, ja leuk Tallina, maar ik hou helemaal niet van spruitjes en al zeker niet van een frikandel speciaal. Snap ik. Ieder zijn smaak, maar ben gerust. Veel groenten hebben een kankerwerende werking. Maak een lekkere salade van bladgroenten en gebruik olijfolie als dressing. Kankercellen haten namelijk olijfolie!

Met mijn smaak kwam het goed

Ik hou nog steeds heel erg van spruitjes en eet ze dus ook regelmatig. Ze zijn echt heerlijk. En extra lekker nu ik weet dat het zulk gezond spul is. En die frikandel, ook die kan ik niet altijd weerstaan maar nog steeds word ik er blij van! Al lijkt iets 100% slecht, soms zit er stiekem toch nog iets positiefs in.

 

Heb jij op dit moment te maken met kanker en ervaar jij regelmatig angst of paniek? Wil je tips om hier beter mee om te gaan? Download dan mijn gratis e-book.