Skip to main content

Ga ik het wel redden, zijn die chemo’s niet te zwaar? In de nacht was het altijd het ergste, want dan was het stil

By oktober 13, 2020februari 18th, 2021Ontspannen
Blog Ga ik het wel redden

‘s Nachts stopte de wereld even

Althans zo leek het. Want ’s nachts was het stil. Dan kwam mijn gepieker pas goed op gang. Want in bed was ik alleen met mijn gedachten. Dan was er geen afleiding en startte de machine: denken, denken, denken. Hoe moet dit verder? Ga ik het wel redden? Zijn die chemo’s niet te zwaar? Ben ik klaar voor de volgende chemo? Kan ik nog wel blijven werken of moet ik er ‘verplicht’ een tijdje tussen uit?

Piekeren dus … 

Het is een beetje als schommelen. Je bent wel in beweging maar je komt nergens. Het levert je niks op, nou ja, behalve stress dan. En dat wilde ik nu net niet hebben. Ik wilde in de rust, in de ontspanning, even geen kanker, maar gewoon lekker slapen en morgen ‘gezond weer op’. Alleen lukte dat niet goed.

‘Je moet leren ontspannen’ zeiden ze dan tegen mij

Kan je loskomen van die gedachten en ben je in staat bent om naar je lichaam te kijken, het te voelen, dan merk je dat je ademhaling snel en oppervlakkig is en je hartslag hoog. Je voelt een gejaagdheid die niet prettig is. ‘Je moet leren ontspannen’, je hoort het ‘ze’ zeggen. Allemaal goed bedoeld, maar dat lukte dus gewoon niet op zo’n moment. Want er was geen focus, geen concentratie. Dus hoezo ontspannen? Hoe dan?

Maar dat werkte niet voor mij…

Er zijn ontzettend veel ontspanningsoefeningen. Ik denk dat de zogenoemde body-scan wel een van de bekendste is. ‘Ga met je aandacht door je hele lichaam en ga voelen, kijk eens wat je tegenkomt. Start bij je voeten, je hiel, je kuit en scheenbeen, je knie enzovoorts.’ Natuurlijk heb ik die geprobeerd, maar dat werkte niet voor mij. Binnen een mum van tijd zat ik weer in mijn rondje piekergedachten. En uiteindelijk ging ik dan mijn bed maar uit.

Halveren, dat werkte wel!

Had ik toen geweten wat ik nu weet. Want hoe eenvoudig kan het zijn! Heel rationeel ook. Aandacht is moeilijk op zo’n moment, maar het aantal ademhalingen halveren niet. Dat is iets ‘doen’ en niet denken. Zeg ‘stop’ tegen jezelf en ga alleen maar minder, rustiger ademhalen. Dan gaat automatisch ook je hartslag naar beneden. En als dat gebeurt, dan vloeit die gejaagdheid uit je lijf en ben je meer ontspannen.

Nu kreeg ik ook mijn gedachten stil

En dat is nodig om in slaap te vallen. Ontspanning. Want tijdens je slaap herstel je. Je bouwt weer energie op, je cellen vernieuwen zich en alle ervaringen van de dag worden verwerkt en ‘gearchiveerd’. Goed slapen is dus ontzettend belangrijk, juist als je ziek bent. Zeg dus ‘stop’ tegen het gepieker en halveer je ademhaling. Meer is even niet nodig om je gedachten op stil te zetten. Want eerlijk, dat schommelen is hartstikke leuk, maar dan wel in de speeltuin!

Ik ben even benieuwd. Hoe krijg jij je gedachten stil? Lukt het jou wel met de body-scan of gebruik je ook een andere methode?

Wil je ook tips over hoe beter om te gaan met angst en paniek? Download dan mijn gratis e-book.