Skip to main content

Een glimlach, warmte, geen woorden. Een compleet verhaal in 10 seconden

We keken elkaar recht in de ogen

Zittend in een koffiecorner van een bekend warenhuis, zag ik in de hoek, schuin tegenover mij een jong meisje zitten. Ik schatte haar op zo’n 10 jaar. Een engelachtig gezichtje, onschuldig, liefdevol en vol hoop. Prachtig. We deelden een ervaring. Zij kaal, ik kaal, allebei met een leuke sjaal rondom onze blote bol. We keken elkaar recht aan. Een geweldig mooie glimlach, warmte, herkenning, geen woorden, in stilte een compleet verhaal in 10 seconden.

Woorden zijn niet altijd nodig

In stilte worden de mooiste connecties gemaakt, dat wist ik toen in een split second. Later zou ik ervaren dat in stilte ook heling plaatsvindt. Dat in stilte je jezelf tegenkomt. Je jezelf leert kennen als geen ander. Dat stilte rust en ruimte geeft. Om gedachten te ordenen, om te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen.

Als je ziek bent trek je je terug

Vanuit een evolutionair oogpunt bekeken was het nuttig. Vroeger als je ziek was trok je je terug. Nuttig, want dan was je kwetsbaar. Je zocht bescherming tegen gevaar van buitenaf en je spaarde op die manier energie, zodat die gebruikt kon worden voor herstel. En nog steeds na al die tijd willen we het liefste wegkruipen. Diep onder de dekens.

Je hebt weinig energie

Je wilt rust, niets doen. Je hebt weinig energie. Een natuurlijke reactie. Ons oerbrein zegt terugtrekken en rusten. Enerzijds prachtig, want het geeft je lijf de kans om de energie die er is te gebruiken voor herstel. Bij kortstondig ziek zijn? Geen probleem, maar als het langer duurt, is het noodzakelijk om ook weer energie op te bouwen.

Energie vasthouden en opbouwen

Hoe doe je dat? Dat is niet van een ding afhankelijk, maar is een samenspel van meerdere facetten. Denk aan voeding, beweging, ontspanning, positieve gedachten. Bij voeding, elimineer je bijvoorbeeld als eerste snelle (geraffineerde) suikers zodat je lichaam als brandstof weer meer gebruik gaat maken van vet. Daar heeft iedereen voldoende van. Dan is beweging altijd een goed plan. Je gebruikt dan niet alleen energie, maar je bouwt ook op. En natuurlijk is er ontspanning. Tegenover inspanning staat ontspanning. En dat kan met mooie muziek, maar ook in stilte, in rust en als je wilt, in afzondering.

Contact maken met je lichaam

Voelen van liefde voor jezelf, je lichaam én je geest. Wat is voor jou op dit moment belangrijk. En soms in een paar seconden voel je, weet je wat dat is. Net als mijn oogcontact met dat kleine meisje in de koffiecorner. De stilte vertelt je dat wat met gesproken woorden veelal niet kan worden gezegd. Probeer het maar eens. Rustig diep inademen door je neus, voel je buik opbollen, doe je ogen dicht en laat maar los.

Lukt het jou om stil te zijn en te luisteren? Je energie hoog te houden, vast te houden tijdens je behandeling? Wil je weten hoe dat optimaal kan? Doe vandaag nog je vitaliteit check. Ik help je met liefde.